• Dear forum members,

    due to illness of several of our support staff members, we are currently only able to respond to support requests to a limited extent.

    Thank you for your understanding.

    ------------------------------------------------------

    Liebe Forenmitglieder,

    aufgrund von Erkrankungen einiger unserer Supportmitarbeiter können wir zur Zeit leider nur sehr eingeschränkt auf Supportanfragen reagieren.

    Danke für euer Verständnis.

Alphacool Eisbaer Aurora 360 CPU

pomazan

New member
Hello! I would like to know the reasons for the strange behavior of my CPU cooling system
100% fan and 100% pump speed
I thought that the problem was in thermal paste, but I bought liquid metal and replaced it with it and the temperatures dropped by about 7-10 degrees is cool
The system is almost cold and the processor heats up terribly
The system is installed correctly without distortions of the pump unit
Ryzen 5900X 45x all core
1.35v
AMD ryzen master says it uses a cpu within 170W and this will already be close to 88-90 degrees
but this system must remove up to 250W of heat from the cpu because it is huge and has 3 fan with a 360mm radiator
at peak periods, CPU usage can go up to 210w and then the CPU goes for 98-100 degrees

help me plz ))
 

Attachments

  • Безымянный.jpg
    Безымянный.jpg
    145.5 KB · Views: 5

Thomas_S

Administrator
Staff member
Hi, can you send pictures of the heat paste/prints. Maybe the contact pressure doesn't fit. Pictures of the setup would also be helpful.
 

pomazan

New member
all mounting bolts are tightened as tightly as possible
Or do I need to take it off and show the prints?
 

Attachments

  • msg591828204-69401.jpg
    msg591828204-69401.jpg
    104.4 KB · Views: 7
  • 41cf785f-f20d-47ef-963d-587656c4c04f.jpg
    41cf785f-f20d-47ef-963d-587656c4c04f.jpg
    105.6 KB · Views: 8
  • 2d4b2fac-55d3-45d4-bdd5-08af5a10da96.jpg
    2d4b2fac-55d3-45d4-bdd5-08af5a10da96.jpg
    123.1 KB · Views: 8
  • 7e89ac3c-88f7-43bc-b3ce-0046a960b8b1.jpg
    7e89ac3c-88f7-43bc-b3ce-0046a960b8b1.jpg
    192.3 KB · Views: 7
  • 4202fb1c-3de1-44b7-9c93-adb2dbc5b702.jpg
    4202fb1c-3de1-44b7-9c93-adb2dbc5b702.jpg
    70.8 KB · Views: 7
  • 2acd1d4f-fceb-4d3e-83ee-6e55f4aea290.jpg
    2acd1d4f-fceb-4d3e-83ee-6e55f4aea290.jpg
    120.2 KB · Views: 7
Last edited:

Luckystricker

Active member
Staff member
Hi @pomazan

Does it now only look like the tension springs of the fastening screws are missing in the pictures? or am I wrong?
you don't have to put them on normally, except for the stop, they should be hand-tight enough. otherwise it can bend the CPU, mainboard or cooler frame.

Best Regards
 

pomazan

New member
the pump is close to the cpu
liquid metal stain very good on cpu
at least as I see it
maybe I'm wrong if this is so please tell me I will try to experiment with the mounting screws for a tighter contact between the cover pump and the cpu
may need to apply more liquid metal
but the instructions say "very thin layer"
 

Attachments

  • 01adf594-21c6-44e9-9663-7ce226dfb0a0.jpg
    01adf594-21c6-44e9-9663-7ce226dfb0a0.jpg
    136.7 KB · Views: 6
  • 69add00d-9202-473b-8bbe-454022f3fbe6.jpg
    69add00d-9202-473b-8bbe-454022f3fbe6.jpg
    143.3 KB · Views: 6
Last edited:

Luckystricker

Active member
Staff member
Hi @pomazan

Okay i was wrong. When I assemble a mounting frame, depending on the perspective, it looks as if there are no springs.😅

Best Regards
 

Eddy

Iceman
Staff member
At what fan speed was this measured?
Please mount the cooler without the nuts that hold the screws on the mounting kit. If they are not screwed in properly, they can rest on the mainboard. Then the contact pressure is not ideal. It is difficult to see this with a liquid metal impression. Just leave them out during assembly.
 

pomazan

New member
i removed the nuts that were on the screws
but nothing has changed
pump speed 2600rpm and fan speed 1980-2050 of all 3
the problem is that the radiator is almost cold leash at the very beginning 1-2 cm from the place connected with hoses, it is slightly warm and I do not understand why this is
the air passing through the radiator is slightly warmer than the room temperature
lol ) almost 95c when cpu use 220W PPT
the system must pick up at least 250 w
it seems to me that the pump cannot cope with pumping liquid for sufficiently high-quality cooling of the cpu
and it turns out that its maximum efficiency is 200w, but this is ridiculous for such a huge system
perhaps someone has encountered such problems and knows the maximum efficiency of this system
 

Attachments

  • 4ea5b10c-5462-4455-97dd-e14914cf9a4f.jpg
    4ea5b10c-5462-4455-97dd-e14914cf9a4f.jpg
    122.1 KB · Views: 7
Last edited:
Top